Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is gekoppeld aan een cv-ketel en werkt op stroom. De warmtepomp verwarmt een groot deel van je huis. Maar de pomp werkt nog wel samen met de cv-ketel. De cv-ketel zorgt er namelijk voor dat er warm water uit de kraan komt. Als het buiten erg koud is, kan de hybride warmtepomp niet het hele huis verwarmen. Dan springt de cv-ketel aan voor de verwarming. Je kunt een hybride warmtepomp aansluiten op je huidige of nieuwe cv-ketel. 

De warmtepomp bestaat uit een onderdeel in je huis, en een onderdeel buiten. Het onderdeel in je huis wordt ook wel de binnenunit genoemd. Deze hangt vaak naast de cv-ketel en is wat kleiner van formaat. Het onderdeel dat buiten hangt (de buitenunit) ziet eruit als een airco. Het haalt warmte uit de buitenlucht en brengt dat in huis. Het is hierbij niet nodig dat het buiten warmer is dan de temperatuur in huis.

Wat levert een hybride warmtepomp op?

Je huis hoeft niet perfect geïsoleerd te zijn als je een hybride warmtepomp wilt installeren. Een matige isolatie is ook voldoende, maar een goed geïsoleerde woning is natuurlijk alleen maar beter. Hieronder zie je de kosten en besparingen voor een hybride warmtepomp. We vergelijken dit met een Hr-ketel. Met een hybride warmtepomp bespaar je ieder jaar zo’n 140 euro. 
Energieverbruik per jaar* Energiekosten per jaar Je bespaart elk jaar CO2-uitstoot per jaar
HR-ketel 1.800 m³ 1.120 euro - 3.300 kilo
Hybride warmtepomp 5 kW met HR-ketel 950 m³ 980 euro 140 euro 2.600 kilo

*Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water

Subsidie voor een hybride warmtepomp

De overstap naar duurzamere oplossingen om je huis te verwarmen, worden vaak gestimuleerd. In veel gemeenten bieden ze subsidies aan. Daarnaast is er nog een landelijke subsidie, waardoor je voordeliger een warmtepomp kunt aanschaffen. Je kunt aanspraak maken op deze subsidies.

Besparen op je energierekening

Loopt jouw energiecontract bijna af of ga je verhuizen? Je kunt vaak geld besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Vergelijk energie om te zien wat jij kunt besparen.