Hoe werkt een lucht/lucht warmtepomp?

Met een warmtepomp kun je je woning duurzaam verwarmen. Bij een lucht/lucht warmtepomp wordt er lucht van buiten aangezogen. Uit deze lucht wordt warmte onttrokken om de woning mee te verwarmen. Dit lijkt op een lucht/water warmtepomp: hierbij wordt ook energie uit de buitenlucht gehaald, maar dan om het water in je woning mee op te warmen. Bijvoorbeeld van je douche of je centrale verwarming. Bij een lucht/lucht warmtepomp wordt de warmte via de lucht in huis afgegeven. Een lucht/lucht warmtepomp bestaat net als een lucht/water warmtepomp uit een binnenunit en een buitenunit.

Zorg voor goede isolatie

Ga je een warmtepomp aanschaffen? Zorg er dan wel voor dat je woning voldoende geïsoleerd is. Denk bijvoorbeeld aan goede dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie en ramen met in ieder geval HR++ glas. Zo zorg je er namelijk voor dat er geen warmte kan ontsnappen, waardoor de warmtepomp extra hard moet werken. Dit kost uiteindelijk ook weer meer energie en gaat gepaard met hogere stroomkosten.

Lees meer over isoleren op de pagina Energie besparen door te isoleren.

Waarom een lucht/lucht warmtepomp kiezen?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een lucht/lucht warmtepomp:

  • Meest betaalbare warmtepomp: een lucht/lucht warmtepomp is de meest betaalbare warmtepomp. De prijs (exclusief installatie) begint vanaf ongeveer €2.500.
  • Verwarmen én verkoelen: met een lucht/lucht warmtepomp kun je je huis verwarmen. Maar het systeem gebruik je in de zomer ook om je woning mee te verkoelen.
  • Eenvoudige installatie: een lucht/lucht warmtepomp is relatief eenvoudig te installeren. Zo komen er bijvoorbeeld geen intensieve graafwerkzaamheden bij kijken. Dat is bij een bodemwarmtepomp wel nodig. 
  • Duurzame keuze: voor een lucht/lucht warmtepomp heb je geen aardgas meer nodig. Het enige wat het warmtepompsysteem gebruikt is elektriciteit.

Subsidie lucht/lucht warmtepomp

Voor een lucht/lucht warmtepomp is het niet mogelijk om een subsidie aan te vragen. Deze warmtepomp valt namelijk op dit moment buiten de ISDE-regeling (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). Je kunt natuurlijk wel bij jouw gemeente nagaan wat er qua financiering mogelijk is. Zoals het afsluiten van een groene hypotheeklening.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.