Wat is een warmtepomp?

Met een warmtepomp verwarm je je huis zonder gas. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of bodem. Vervolgens geeft de pomp deze warmte via een warmtewisselaar door aan het verwarmingssysteem in je woning. Er zijn twee verschillende warmtepompen:

Kosten aanschaf warmtepomp

De aanschafprijs van een warmtepomp verschilt per type. Een hybride warmtepomp is de voordeligste en begint bij 4000 euro. Dit is inclusief de ketel en de installatie. De prijs voor een grond-water warmtepomp kan oplopen tot 25.000 euro. Dit is inclusief boiler en installatie. Hieronder vind je een overzicht van verschillende typen warmtepompen en de aanschafprijs.

Type warmtepomp Gemiddelde aanschafprijs
Hybride warmtepomp Vanaf 4000 euro
Electrische warmtepomp Vanaf 6500 - 20.000 euro
Grond-water warmtepomp Vanaf 10.000 - 25.000 euro
Water-water warmtepomp Vanaf 15.000 euro
Lucht-lucht warmtepomp Vanaf 4000 - 7000 euro
Lucht-water warmtepomp Vanaf 4000 - 7000 euro

Wat levert een warmtepomp op?

Wat een warmtepomp kan opleveren, hangt af van het type. Het terugverdienen van je inverstering duurt gemiddeld tussen de 5-12 jaar. Met een hybride warmtepomp bespaar je ongeveer 200 euro per jaar ten opzichte van een HR-ketel (volgens Milieu Centraal). De hogere elektriciteitskosten zijn hierin al meegerekend. Met een electrische warmtepomp bespaar je zo’n 300 euro per jaar. De investering van een warmtepomp verdien je ook terug, doordat je minder gas verbruikt. Met een HR-ketel verbruik je veel gas. Bovendien wordt gas de komende jaren een stuk duurder dan elektriciteit. Is je huidige HR-ketel aan vervanging toe? Dan is het een goede overweging om een warmtepomp aan te schaffen. Uiteindelijk kun je een warmtepomp terugverdienen en bij een HR-ketel gaat dat een stuk lastiger. 

Subsidies warmtepomp

Een warmtepomp is niet goedkoop. Maar gelukkig kan je gebruik maken van subsidies. De warmtepomp die je aanschaft moet wel aan bepaalde eisen voldoen. Deze eisen vind je op de website van Milieu Centraal. Je kunt een subsidie krijgen tussen de 1300 en 3400 euro. Lees hier meer over subsidies en warmtepompen.

Besparen op je energierekening

Een warmtepomp is een goede manier om om geld te besparen. Maar je kunt vaak ook al geld besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Vergelijk energieaanbieders om te zien wat jij kunt besparen. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.