Terugvragen van btw

Hebben de zonnepanelen ook de functie van dakbedekking? Dan mag je maar een deel van de btw terugvragen. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie. Ook vind je daar het formulier om je aan te melden als startende ondernemer. Je moet dit minimaal een maand na afloop van het kwartaal doen waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft. Het aanmeldingsformulier is redelijk eenvoudig in te vullen. Maar om je op weg te helpen, hebben we hieronder de vragen uitgelegd waar onduidelijkheid over kan zijn.

  • Vraag 6 - Hier kun je alleen het elektriciteitsbedrijf vermelden waar je de stroom teruglevert.
  • Vraag 7 - Vul je inkomenssituatie in.
  • Vraag 7b - Hier kun je aangeven dat je 0 uren per week werkt voor de onderneming.
  • Vraag 7c - Hier geef je het verlies aan van het eerste jaar. Dit is de opbrengst van je zonnepanelen min de aanschafkosten. Dit is dus een negatief getal.
  • Vraag 7d - Hier geef je de inkomsten aan die in de wet Inkomstenbelasting vallen onder de inkomstenbron 'resultaat uit overige werkzaamheden'. Dit vul je dus alleen in als je die inkomsten hebt.
  • Vraag 8a - Hier kun je een schatting opgeven voor de omzet: honderd à tweehonderd euro voor een systeem van 1440 watt-piek.
  • Vraag 8b - Hier vul je de aanschafkosten van jouw zonnepanelen in.  Dit is een positief getal.

Hoe werkt de aangifte van btw?

Wanneer je geregistreerd staat als ondernemer, moet je het eerste jaar ieder kwartaal btw-aangifte doen. Voor de btw-aangifte moet je de verschuldigde btw berekenen. Omdat het lastig te bepalen is hoeveel stroom je afneemt en verbruikt in een periode, mag je gebruikmaken van forfaitaire bedragen (een vooraf bepaald bedrag). De hoogte van het forfaitbedrag bepaal je aan de hand van het opwekvermogen per jaar.

Opwekvermogen in Wattpiek (Wp) per jaar Forfait
0 - 1000 € 20,-
1001 - 2000 € 40,-
2001 - 3000 € 60,-
3001 - 4000 € 80,-
4001 - 5000 € 100,-
5001 - 6000 € 120,-
6001 - 7000 € 140,-
7001 - 8000 € 160,-
8001 - 9000 € 180,-
9001 - 10.000 € 200,-


Op het formulier van de btw-aangifte, kun je bij vraag 1A het bedrag uit de tabel invullen dat voor jou geldt. Bij de eerste aangifte vraag je ook de btw terug die je betaald hebt voor de aankoop en installatie van je zonnepanelen. Deze kun je invullen bij vraag 5B.

Heb je na een paar weken nog geen geld ontvangen van de belastingdienst? Dan is je rekeningnummer mogelijk niet bekend. Je kunt dan het beste even contact opnemen met de belastingdienst.

Ontheffing btw-aangifte

Normaal gesproken moet je als ondernemer elk kwartaal btw-aangifte doen. Maar: ben je alléén ondernemer omdat je zonnepanelen hebt geplaatst? Dan is 1 keer aangifte doen voldoende. Dat komt door de 'kleine ondernemersregeling'. De Belastingdienst zal geen nieuwe btw-aangiftes voor je klaarzetten. Je hoeft ook géén ontheffing (voor volgende btw-aangiftes) aan te vragen: de aangiftes stoppen vanzelf. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.