Wanneer laat je je mechanische ventilatie vervangen?

Een mechanisch ventilatiesysteem werkt met een centrale ventilatiebox die je meestal vindt in dezelfde ruimte als de cv-ketel. Deze box is aangesloten op luchtkanalen. Via ventielen in de keuken en de badkamer wordt lucht in huis afgezogen. Via ventilatieroosters en klepraampjes komt er weer nieuwe lucht naar binnen. Je mechanische ventilatie vervangen doe je wanneer:

  • ​je merkt dat de lucht niet goed wordt afgezogen;
  • je ventilatiesysteem meer lawaai gaat maken;
  • het energieverbruik van het mechanisch ventilatiesysteem hoger is dan normaal.

De meeste mechanische ventilatiesystemen moeten in ieder geval iedere 15 jaar vervangen worden. 

Mechanische ventilatie op wisselstroom of gelijkstroom

Soms vind je in woningen nog een oudere unit die werkt op wisselstroom. Dit verbruikt meer energie, dus kun je je ventilatiebox beter laten aansluiten op gelijkstroom. Je kunt zelf eenvoudig controleren of jouw ventilatie-unit op wisselstroom werkt. Dit zie je aan de letters AC, gevolgd door 50 Hz of 230 V en het symbool ~. Staat er DC op jouw box? Dan werkt je ventilatiebox al op gelijkstroom. Als je het op de box niet goed kunt vinden, kun je ook de fabrikant bellen en aan de hand van het typenummer achterhalen wat voor jouw ventilatiesysteem geldt.

Kosten voor het vervangen van mechanische ventilatie

Het vervangen van de ventilatiebox kost gemiddeld 400 euro. Dit is inclusief btw en gemaakte uren van de monteur. Vervang je een ventilatiebox die eerst op wisselstroom werkte? Dan bespaar je per jaar al gauw 130 kWh, wat neerkomt op 30 euro per jaar. Omdat een ventilatiebox ruim vijftien jaar meegaat, verdien je de investering dus zeker terug. Laat je je ventilatiebox vervangen? Dan is het slim om ook meteen de afvoerkanalen te laten reinigen.

Mechanische ventilatie-unit met wtw vervangen

Maak jij in huis gebruik van balansventilatie? Dit is mechanische ventilatie voorzien van een wtw-unit. Wtw staat voor ‘warmteterugwinning’. Via een warmtewisselaar zorgt dit systeem ervoor dat binnenkomende lucht meteen wordt verwarmd door lucht die naar buiten wordt afgevoerd. Zo voorkom je warmteverlies en bespaar je jaarlijks veel energie. De prijs voor het vervangen van een mechanische ventilatie-unit met wtw ligt een stuk hoger dan een gewoon mechanisch ventilatiesysteem. Ook zijn de kosten erg afhankelijk van de situatie van jouw woning. Laat je dus vooral adviseren door een specialist op het gebied van mechanische ventilatie. De prijs voor het vervangen van een wtw-unit kan gemiddeld variëren van €700 tot €1.600.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.