Waarom gevelisolatie?

Gevelisolatie heeft verschillende voordelen: 

  • ​Je bespaart veel energie, omdat er minder warmte naar buiten verloren gaat 
  • In de zomer blijft het binnen koeler
  • Je hebt minder CO2 uitstoot, wat goed is voor het klimaat 
  • Je huis wordt meer waard 


Tip: bij goede isolatie verliest je huis veel minder warmte. Maar daardoor wordt er ook minder frisse lucht aangevoerd. Zorg dus voor goede ventilatie, bijvoorbeeld door ventilatieroosters.

Hoe weet je of je al gevelisolatie hebt?

Benieuwd of je huis al gevelisolatie heeft? Je kan deze richtlijn aanhouden:


Huis isolatie
gebouwd voor 1975 vaak een gevel met spouw die niet geïsoleerd is
gebouwd tussen 1976 en 1988 vaak beperkte isolatie, waardoor nieuwe isolatie nodig is
gebouwd na 1988 vaak goede isolatie, waardoor extra isolatie niet nodig is

Hoe werkt gevelisolatie?

​Isolatie aan de buitenkant 

Bij buitenmuurisolatie wordt er isolatiemateriaal tegen de buitenmuren van je woning geplaatst. Je huis wordt dus wat ‘dikker’. De gevel wordt vervolgens afgewerkt, bijvoorbeeld met gevelbekleding (hout, kunststof of cementplaten), stucwerk of steenstrips. Je kozijnen kunnen meestal gewoon blijven zitten. Maar zijn je kozijnen aan vervanging toe? Dan is dit natuurlijk een goed moment om energiezuinige kozijnen en isolerend glas (zoals HR++ glas) te nemen. 

Isolatie aan de buitenkant is een goed idee wanneer:

  • ​je geen spouwmuur hebt 
  • je spouw niet geschikt is voor isolatie (doordat de ruimte te smal is, of vol zit met cementresten)
  • je buitenmuur toe is aan groot onderhoud 

Je kan buitengevelisolatie ook combineren met spouwmuurisolatie. Je hebt dan voor dezelfde isolatiewaarde een minder dikke laag aan de buitenkant nodig. Daardoor zijn de aanpassingen bij kozijnen en dakranden eenvoudiger.

Goed om te weten: het kan zijn dat je een vergunning van de gemeente nodig hebt om buitenmuurisolatie te mogen plaatsen. Dit kan je bekijken via het Omgevingsloket

Isolatie binnenzijde muur

Wil je je buitenmuren isoleren, maar krijg je geen vergunning van de gemeente? Dan kan je ook de binnenzijde van je muren isoleren. Dit werkt met met een voorzetwand. Het isolatiemateriaal kan bestaan uit gipsplaten, warmtereflecterende folie of hardschuim panelen. De voorzetwand wordt vervolgens afgewerkt met muurverf, behang of stuc. Goed om te weten: de muren komen maximaal 10 centimeter naar binnen. Je verliest dus wel wat ruimte. Tip: let bij het plaatsen van isolatie aan de binnenzijde van je muur op vochtproblemen.

Gevelisolatie en het milieu

Met goede gevelisolatie verlies je veel minder warmte via je buitenmuren naar buiten. Dat betekent dat je minder hoeft te verwarmen. Daardoor geeft gevelisolatie een positief effect op het milieu. 

Kosten en besparing gevelisolatie

Binnen- en buitengevelisolatie is duurder dan spouwmuurisolatie. Maar daar staat tegenover dat je meer energie bespaart. 

Isolatie aan de buitenkant 

type woning kosten besparing geld besparing gas
tussenwoning € 5.100 € 350 450 m3
hoekwoning € 13.000 € 900 1100 m3
twee-onder-een-kapwoning € 13.000 € 900 1100 m3
vrijstaande woning € 25.000 € 1.700 2100 m3


Isolatie aan de binnenkant (voorzetwand)

type woning kosten besparing geld besparing gas
tussenwoning € 4.000 € 310 380 m3
hoekwoning € 9.800 € 765 930 m3
twee-onder-een-kapwoning € 9.800 € 765 930 m3
vrijstaande woning € 19.000 € 1.480 1800 m3

Subsidie, lening en extra hypotheekruimte

​Subsidie 

Kies je voor gevelisolatie? Dan kan je ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) aanvragen. Je ontvangt de subsidie als je twee energiebesparende maatregelen neemt. Je kan gevelisolatie bijvoorbeeld combineren met dakisolatie

Lening 

Voor het verduurzamen van je woning kan je een voordelige lening krijgen. Zoals een energiebespaarlening. Op dit moment kan je die lening helaas (nog) niet via Independer afsluiten.

Extra hypotheekruimte

Sluit je een hypotheek af? Dan kan je gelijk extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen. Het bedrag bedraagt maximaal 6 % van de waarde van je woning, met een maximum van € 9.000. Je hypotheekadviseur kan je hier meer informatie over geven.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.