Bij veel energieleveranciers krijg je een bonus. Het moment dat je de bonus krijgt verschilt. Hieronder leggen we meer uit over de bonus van je energieleverancier.

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 04 maart 2022

Wanneer ontvang ik de bonus van de energieleverancier?

Het moment dat je de bonus krijgt is per energieleverancier verschillend. Er zijn leveranciers die de bonus pas op het einde van het contract uitkeren. Andere leveranciers doen dit bij de eerste jaarnota en weer andere doen dit al na drie betaalde termijnbedragen.

Wat voor bonus geeft een energieleverancier?

De bonus kan een geldbedrag zijn, maar ook een product. Als het om een geldbedrag gaat, dan wordt dit op een vooraf gekozen moment aan je betaald. De energieleverancier bepaalt dit moment. Dat kan aan het begin van de contractperiode zijn, maar ook na een jaar of aan het einde van het contract. 

Wanneer je een product krijgt, kan dat een tablet, smartphone of slimme thermostaat zijn. Deze ontvang je vaak aan het begin van de contractperiode of na betaling van een aantal termijnbedragen.

Wanneer krijg ik geen bonus?

Wanneer je je contract niet uitdient, moet je (een deel van) de bonus terugbetalen. Of wordt de bonus niet uitbetaald wanneer je deze aan het eind van de contractperiode zou krijgen. Ook kan het voorkomen dat je de bonus niet krijgt als je een rekening te laat hebt betaald.

Wat als je geen bonus wilt bij je energiecontract?

Wanneer je geen bonus wilt bij je energiecontract, kun je dit aangeven. De leverancier zal hier dan rekening mee houden. Dit betekent niet dat je een lager tarief gaat betalen.

Gadget bij je energiecontract

Niet alle energieleveranciers bieden een gadget aan bij het afsluiten van een energiecontract. Sommige leveranciers bieden gadgets aan en andere geven een bonus. Ook zijn er energieleveranciers die een lager tarief bieden of helemaal niets doen. Het is dus afhankelijk van de leverancier of je een gadget krijgt bij een energiecontract. Daarnaast is het ook mogelijk dat leveranciers dit aanpassen. Dat betekent dat een leverancier de ene keer een gadget heeft en de andere keer een bonus of lagere tarieven. Andersom kan het ook zo zijn dat een leverancier nu geen gadget aanbiedt, maar over een jaar wel.

Bronnen en expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png