Tijdelijk minder energiecontracten vergelijken

Door de hoge energieprijzen en de gebeurtenissen in Oekraïne is er op dit moment minder aanbod in energiecontracten. Meer over de huidige situatie in de energiemarkt kun je vinden op ons weblog. Joris Kerkhof, de energie-expert van Independer, beantwoordt de meestgestelde vragen.

Update ontvangen?

E-mailadres

Wat is kWh ook alweer?

KWh is de afkorting voor kilowattuur. Het is een eenheid voor energie. Eén kWh is 1.000 Watt, een uur lang. ‘kW’ staat voor kilowatt en de ‘h’ in de afkorting staat voor het Engelse woord ‘hour’, wat ‘uur’ betekent in het Nederlands. 

Door een eenheid van elektriciteit te gebruiken, kun je het verbruik van verschillende apparaten met elkaar te vergelijken. Maar je kunt het ook gebruiken om de prijzen voor energie van verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Dit wordt de kWh-prijs genoemd. 

Wat kost een kWh stroom in Nederland op dit moment?

Op dit moment zijn de gasprijzen erg hoog. In ons dossier energieprijzen lees je er meer over. Benieuwd naar de actuele prijzen? Bij het energie vergelijken zie je de kWh prijs terug per energieleverancier. 

Benieuwd welke kWh-prijs die je zelf nu betaalt? Voor de actuele tarieven kan je terecht bij je huidige energieleverancier. De leverancier heeft vaak een online portal waar je alle informatie kan vinden. Heb je net een nieuw energiecontract afgesloten? Dan vind je de kWh-prijs ook terug in de bevestigingsmail. 

Hoe wordt de prijs per kWh bepaald?

De prijs die je per kWh betaalt, verschilt per leverancier. Wat je betaalt, is dus afhankelijk van je energiecontract. De kWh-prijs is opgebouwd uit: 

  • ​kale leveringstarief 
  • belasting 
  • Opslag Duurzame Energie 

De hoogte van de belasting en Opslag Duurzame Energie is bij iedere energieleverancier hetzelfde. Het verschil in tarieven tussen de verschillende energieleveranciers zit dus in het kale leveringstarief per kWh. Alle leveranciers bepalen dit tarief zelf. De hoogte is afhankelijk van de inkoopprijs. Koopt een energieleverancier op een gunstig moment stroom? Dan zal de inkoopprijs lager liggen. De leverancier zal dan ook lagere tarieven aanbieden in hun contract. 

Verschil in kWh prijs

Zoals hierboven is aangegeven, verschilt de prijs per kWh per energieleverancier. Maar de prijs kan ook nog verschillen tussen de contracten die een leverancier aanbiedt. De prijs die je uiteindelijk betaalt, is afhankelijk van:

  • ​De duur van je contract. Zo kan de prijs van een driejarig contract hoger liggen dan de prijs van een eenjarig contract. Leveranciers moeten dan namelijk drie jaar aan je leveren voor hetzelfde tarief, ook als de tarieven stijgen. Door de prijs iets hoger te leggen bouwen ze wat zekerheid in. 
  • Het moment waarop je het contract aanvraagt. Het tarief kan per maand verschillen. Dit komt door het moment van inkopen. Niet iedere maand is de inkoopprijs hetzelfde. Zo is hetzelfde contract de ene maand duurder of goedkoper dan de andere maand. 
  • Het soort contract dat je kiest. Je kan kiezen uit een variabel of vast energiecontract. Bij een vast energiecontract staan de tarieven tijdens de hele looptijd vast. Kies je voor een variabel contract? Dan krijg je wel te maken met prijswijzigingen. De prijs kan twee keer per jaar gewijzigd worden. Een variabel tarief is vaak duurder dan een vast contract. Maar het voordeel is dat je maandelijks kan opzeggen. 

kWh prijs bij enkele of dubbele meter

Bij het afsluiten van een energiecontract kan je kiezen voor enkel- of dubbeltarief. Bij een enkeltarief is de kWh-prijs op ieder moment hetzelfde. Bij een dubbeltarief is de prijs per kWh hoger in de piekuren en lager in de daluren. 

Enkele meter

Heb je een enkele meter? Dan betaal je continu dezelfde kWh-prijs. Deze prijs wordt ook wel het standaardtarief genoemd. 

Dubbele meter

Heb je een analoge dubbele meter? Dan betaal je enkeltarief. Heb je een slimme meter? Dan kun je kiezen voor het dubbeltarief. Je betaalt dan in de daluren een iets lager tarief per kWh. In de piekuren ligt het tarief iets hoger dan het standaardtarief. Dit wordt ook wel dag- en nachtstroom genoemd. 

Tip: Wil je gebruik maken van een dubbeltarief? Dan heb je een slimme meter nodig. Als je nu nog een analoge meter hebt, kun je deze laten vervangen. 1 juli 2021 is het TF-signaal gestopt. Wat betekent dat voor jou?

Het TF-signaal betekent toonfrequent signaal. Zo’n signaal wordt verstuurd door het energienet. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de energiemeter switcht van het dag- naar het nachttarief.

Heb je een slimme meter? 

Dan verandert er voor jou helemaal niets.

Maar let op: het kan wel een probleem zijn als door het TF-signaal ook automatisch je buitenverlichting aangaat. Of als er andere apparaten mee worden aangezet, zoals je boiler. Je kan die apparaten natuurlijk met de hand aanzetten. Maar vind je het prettig dat ze automatisch aan- en uitgaan? Vraag dan een installateur voor een oplossing.

Heb je nog een analoge of niet-slimme meter?

Dan schakelt je meter na 1 juli 2021 niet meer over van dag- naar nachttarief en weer terug. Is dat een groot probleem? Nee, want je betaalt voortaan het enkeltarief. En het verschil tussen enkel- en dubbeltarief is tegenwoordig minimaal. Dus je merkt er waarschijnlijk niets van.

Let ook op als door het TF-signaal apparaten worden aangezet, zoals je buitenverlichting en boiler. Die kan je voortaan natuurlijk handmatig aanzetten. Maar wil je dat het automatisch gaat? Neem dan contact op met een installateur.


Meer weten over energietarieven?

Wil je meer weten over energietarieven, bijvoorbeeld over het termijnbedrag en de leveringskosten? Bekijk dan ook de volgende pagina's:


Laatste nieuws

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Liander.nl

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.