Een elektriciteitsmeter meet het elektriciteitsverbruik van een huishouden. De capaciteit van de aansluiting vind je terug op de voorkant van je elektriciteitsmeter. Kun je dit niet vinden? Neem dan contact op met je netbeheerder. Je hebt verschillende capaciteiten. De kleinste capaciteit, die voldoende is voor een normaal huishouden, is 3x25A. Dit betekent dat er drie zekeringen zijn van 25 ampère. Daarnaast kun je ook 3x35A, 3x50A, 3x60A of 3x80A hebben. Dit zijn zwaardere aansluitingen die nodig zijn voor een groter energieverbruik. Bijvoorbeeld bij het verwarmen van een zwembad. Wanneer je een te zware of een te lichte aansluiting hebt, kan de netbeheerder dit aanpassen.

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 15 maart 2021

Hoe kan ik achterhalen wat de kracht van de elektriciteitsmeter is?

Om te achterhalen wat de kracht van de meter is, kun je de rekening van je energieleverancier checken. Hierop zie je of je een 3x25A, 3x35A, 3x50A, 3x60A of 3x80A aansluiting hebt en of je aansluiting te zwaar is. Een gemiddeld Nederlands huishouden heeft een 3x25A aansluiting. Wanneer jouw huishouden een andere aansluiting heeft, is deze mogelijk te zwaar en betaal je teveel. 

Soorten aansluitingen

Een elektriciteitsmeter kan de volgende aansluitingen hebben:

  • t/m 3x 25A
  • >3x 25A t/m 3x35A
  • >3 x 35A t/m 3x50A
  • >3x50A t/m 3x63A
  • >3x63A t/m 3x80A

Hoe zwaarder de aansluiting is hoe hoger de netbeheerkosten zijn die je moet betalen.

Wat kost het om de kracht van de aansluiting te achterhalen?

Het achterhalen van de kracht van je elektriciteitsmeter kost niets. Op de rekening van de energieleverancier is terug te vinden wat voor aansluiting je hebt. Wanneer je aansluiting inderdaad te zwaar is kan deze worden omgezet. Hier zijn wel kosten aan verbonden, maar deze worden terugverdiend door de kosten die je daarmee bespaard op je energierekening.

Kan ik de kracht wijzigen?

Het is mogelijk om de kracht van je meter te wijzigen. Je kan de aansluiting die je hebt verzwaren of lichter maken. Wanneer je de aansluiting wilt aanpassen, kun je hiervoor terecht bij je netbeheerder. Zorg er wel voor dat je zeker weet dat de aansluiting die je nu hebt te zwaar of te licht is.

Te zware elektriciteitsmeter?

heb je een te zware elektriciteitsmeter? Dan betaal je te veel aan energiekosten. De kosten kunnen oplopen tot wel honderden euro's per jaar. Je kunt de kracht wijzigen via je netbeheerder. 

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png