Hoe kan ik achterhalen wat de kracht van de elektriciteitsmeter is?

Om te achterhalen wat de kracht van de meter is, kun je de rekening van je energieleverancier checken. Hierop zie je of je een 3x25A, 3x35A, 3x50A, 3x60A of 3x80A aansluiting hebt en of je aansluiting te zwaar is. Een gemiddeld Nederlands huishouden heeft een 3x25A aansluiting. Wanneer jouw huishouden een andere aansluiting heeft, is deze mogelijk te zwaar en betaal je teveel. 

Soorten aansluitingen

Een elektriciteitsmeter kan de volgende aansluitingen hebben:

  • t/m 3x 25A
  • >3x 25A t/m 3x35A
  • >3 x 35A t/m 3x50A
  • >3x50A t/m 3x63A
  • >3x63A t/m 3x80A

Hoe zwaarder de aansluiting is hoe hoger de netbeheerkosten zijn die je moet betalen.

Wat kost het om de kracht van de aansluiting te achterhalen?

Het achterhalen van de kracht van je elektriciteitsmeter kost niets. Op de rekening van de energieleverancier is terug te vinden wat voor aansluiting je hebt. Wanneer je aansluiting inderdaad te zwaar is kan deze worden omgezet. Hier zijn wel kosten aan verbonden, maar deze worden terugverdiend door de kosten die je daarmee bespaard op je energierekening.

Kan ik de kracht wijzigen?

Het is mogelijk om de kracht van je meter te wijzigen. Je kan de aansluiting die je hebt verzwaren of lichter maken. Wanneer je de aansluiting wilt aanpassen, kun je hiervoor terecht bij je netbeheerder. Zorg er wel voor dat je zeker weet dat de aansluiting die je nu hebt te zwaar of te licht is.