Wat is krachtstroom?

Krachtstroom is een type elektriciteitsaansluiting met meer vermogen dan een standaard elektriciteitsaansluiting. Normaal komt uit een stopcontact 230 Volt. Bij krachtstroom is dat een stuk hoger: 400 Volt. Krachtstroom (draaistroom) is nodig voor apparaten die heel veel elektriciteit verbruiken. Dit zijn meestal zware industriële machines.

Krachtstroom en 3-fasenaansluiting

Krachtstroom is niet geschikt voor de meeste huishoudelijke apparatuur. En is dus niet vaak nodig in een woonhuis. De term ‘krachtstroom’ wordt vaak verkeerd gebruikt. Als een installateur of leverancier adviseert om krachtstroom aan te leggen bedoelt hij meestal een 3-fasenaansluiting. Deze aansluiting zorgt ervoor dat er zwaardere apparaten op het stroomnetwerk aangesloten kunnen worden, zonder dat er apparaten uitvallen. Een installateur kan dit voor je aanleggen. 

Wanneer heb je krachtstroom nodig?

Krachtstroom wordt dus vaak gebruikt voor zwaardere machines. Het is niet geschikt voor ‘gewone’ huishoudelijke apparaten zoals een wasmachine of afzuigkap. 

Je kunt krachtstroom wel gebruiken voor bijvoorbeeld:

Ook voor zonnepanelen is krachtstroom een goede optie. ​

Wat is het verschil tussen krachtstroom en een 3-fasenaansluiting?

Het grootste verschil tussen krachtstroom en een 3-fasenaansluiting is het voltage. Bij een 3-fasenaansluiting in een woonhuis is dit meestal gewoon 230 volt. Maar bij krachtstroom ligt het voltage een stuk hoger: 400 volt. 

In de meeste woonhuizen vind je een 1-faseaansluiting. Er komt dan via één kabel (fase) 230 volt binnen. Een 3-faseaansluiting is een aansluiting van 3 x 25 ampère of hoger. Bij deze aansluiting komt er via drie kabels (fasen) 230 volt binnen. Het voordeel van een 3-fasenaansluiting is dat je de aansluiting niet zo snel overbelast. Dit is vooral handig als je meer apparaten tegelijk aan hebt staan. Maar het voltage is dus zowel bij een 1-faseaansluiting als bij een 3- faseaansluiting gelijk: 230 volt. 

Kosten krachtstroom aanleggen

Om krachtstroom te kunnen gebruiken heb je wel een 3-faseaansluiting nodig. Deze kun je aan laten leggen door een elektricien. Daarnaast moet je via de netbeheerder een verzwaring van de elektriciteitsaansluiting aanvragen. Dit kost gemiddeld tussen de 200 en 250 euro. Onderstaande tabel geeft je een idee van de kosten voor het aanleggen van krachtstroom.

Soort klus Gemiddelde kosten krachtstroom
Materiaal circa € 75,-
Meerprijs kabel ijzeren mantel (per meter) € 2,- á € 3,-
Arbeidsloon € 80,-
Extra groep in meterkast € 175,- tot € 200,-
Verzwaring aansluiting op net € 200,- tot € 250,-


Let op: bovenstaande tabel geeft een indicatie. De kosten die je betaalt, zijn afhankelijk van de elektriciteitsvoorziening die je nu hebt. Wil je weten wat je precies moet betalen? Vraag dan een offerte op bij een expert.

Gevolgen voor je energierekening

Houd er rekening mee dat een apparaat op krachtstroom veel meer stroom verbruikt dan een klein huishoudelijk apparaat. De kosten voor de stroom zelf zijn wel hetzelfde. Maar, omdat je meer stroom verbruikt, kan het wel zo zijn dat de maandelijkse energiekosten wat omhoog gaan. Kijk daarom goed of je al bij een voordelige aanbieder zit of stap over zodra dit kan. 


Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.