Energie vergelijken

Loopt je huidige energiecontract bijna af? Als je geen nieuw contract afsluit bij een andere leverancier, betaal je (vaak) dure variabele tarieven. Via onze energievergelijker kun je energieprijzen vergelijken en zie je direct wat de voordeligste leverancier is. Daarnaast zie je welke leverancier de goedkoopste groene stroom levert. Op deze pagina kun je energie vergelijken.

Ga je voor een variabel of vast energietarief?

Bij het afsluiten van een energiecontract heb je de keuze uit een vaste energieprijs voor bepaalde tijd of een variabel tarief. Bij een vast tarief heb je voor een bepaalde periode geen omkijken naar je energiecontract. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een contract van drie of zelfs vijf jaar. Dit kun je het best kiezen als je verwacht dat de energieprijzen de komende jaren zullen stijgen. Stijgen de prijzen? Dan houd je de eerder vastgelegde energieprijs. Dat geldt ook als de prijzen dalen. Met een variabele energieprijs zit je niet vast aan een bepaald tarief en kun je binnen een kortere periode eenvoudig overstappen naar een andere, goedkopere leverancier.

Dynamische energieprijzen

Kies je voor een dynamische of flexibele energieprijs? Dan baseert je energieleverancier de prijzen van stroom en gas op de inkoopprijs van energie op de beurs. Bij gas kunnen de tarieven per dag verschillen, bij elektriciteit is dit zelfs per uur. Heb je een energiecontract afgesloten bij een leverancier met dynamische tarieven? Dan worden de nieuwe tarieven een dag van tevoren online geplaatst. Zo kun je je verbruik van stroom en gas afstemmen op deze dynamische tarieven. Zet bijvoorbeeld alleen de wasmachine of vaatwasser aan op het moment dat de prijzen lager uitvallen. Let op: als je een energiecontract met dynamische tarieven wilt, heb je een slimme meter nodig. Ook is het goed om te weten dat niet alle energieleveranciers dynamische energietarieven aanbieden.